Jumaat, 1 April 2011

Jelas Tapi Kabur


Baru pulang dari perhimpunan tahunan sebuah badan dakwah mahasiswa di Malaysia, Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia atau akronimnya 'KARISMA'. KARISMA ialah sayap kepada sebuah NGO (pertubuhan bukan kerajaan) iaitu Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM).

Perhimpunan ini mengumpulkan sebahagian besar da'ie yang menyertai halaqah di bawah KARISMA di sebahagian besar institut pengajian tinggi di Malaysia. Perhimpunan itu ialah 'PERHIMPUNAN KARISMA NASIONAL 2010' atau PKN'10. Tema PKN'10 ialah Menggarap Perubahan, Memperkukuh Kesatuan.

Alhamdulillah, aku dapat berjumpa dengan ramai pimpinan dan da'ie muda KARISMA yang menggerakkan dakwah di pelbagai lokaliti seluruh negara. Sangat menggugah jiwa! Ucapan dasar oleh presiden kami, Abdullah Omar membakar semangat kami untuk terus bekerja demi kemenangan dakwah dan Islam. Dari isu Palestin, gejala sosial, ekonomi, politik sehinggalah kepada isu yang tidak dilupakan mengenai Rancangan Dakwah KARISMA atau lebih dikenali sebagai FIDAK2015 (Fikrah Islam Dominan Alam Kampus 2015), satu gagasan yang menerangkan strategi dan plan tindakan dalam mencapai kemenangan dakwah di kampus menjelang 2015. Persoalan yang paling ditunggu-tunggu pastinya tentang status KARISMA selepas Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) ditubuhkan pada pertengahan 2010 yang turut dianggotai oleh JIM.

Inilah kali pertama aku menjadi pemerhati! PKN'08 aku menjadi AJK, manakala PKN'09 sebagai perwakilan (tapi tidak menjadi pembahas). Tahun ini memaparkan kelainan apabila hanya perwakilan dari KARISMA negeri atau daerah sahaja yang wajib membahas, manakala perwakilan dari IPT boleh membahas jika mereka mahu (sunat je la).

Kami dari Perak dibarisi oleh 11 orang ikhwah dan 13 akhawat telah diwakili oleh akh Megat sebagai pembahas. Perbahasannya sangat membakar semangat sehinggakan perbahasannya disambut dengan laungan penuh semangat dari semua hadirin!

Sebelum perletakan jawatan KARISMA Nasional, beberapa penerangan telah disampaikan oleh JK KNL sendiri tentang isu-isu yang banyak menimbulkan tanda tanya dari semua ahli KARISMA. Ya, seperti kata-kata Hassan Al-Banna, dakwah kita ini cerah secerah mentari. Jelas semuanya. Tapi sekarang, ada kekaburan tentang status akan datang KARISMA. Apa yang pastinya, gerakan mahasiswa yang baru di bawah IKRAM kelak akan menyaksikan satu gerakan dakwah mahasiswa yang lebih massa dan berusaha memenangkan dakwah di kampus seterusnya menjayakan misi dakwah IKRAM iaitu memenangkan dakwah di Malaysia seterusnya di seluruh dunia. Dan pengalaman 11 tahun KARISMA di medan dan pengurusan operasi pastinya tidak sepatutnya dipersiakan begitu sahaja!

Alhamdulillah, akh Khairul Fadhli dan ukhti Nur Idayu telah dilantik untuk mengetuai barisan KNL 2011 yang dibarisi oleh lapan orang lagi AJK. Semoga amanah yang digalas mampu ditunaikan. Terus menderu memacu kemenangan, biarpun tidak menjadi sang pemenang, kerana kemenangan yang hakiki itu milikNya, dan dapat diraih apabila telah cukup syarat-syaratnya.~ Raih Kemenangan Tanpa Perlu Jadi Pemenang ~

Listening to : Ukhuwwah Teras Kegemilangan (Saff-One)
Reading : Himpunan Risalah Hassan Al-Banna
Mood : Berkobar-kobar
Bashir IbnDzul Web Developer

Tiada ulasan:

Catat Ulasan